"Сочно пилешко с гъбен сос"
Необходими продукти:
пиле - 1 бр.
масло - 6 с.л.
зехтин - 2 с.л.
портокал - 1/2 бр.
сол
черен пипер
розмарин
червено вино - 100 мл.
вода - 50 мл.
За соса:
гъби (печурки) - 300 г.
масло - 3 с.л.
копър - 1/2 връзка
прясно мляко ~ 100 мл.
брашно - 1 с.л. (равна)
сол
индийско орехче
чесън - 2 скилидки
Почистете пилето.С пръсти внимателно отделете кожата от месото,без да я разкъсвате.В получения джоб пъхнете на части маслото и го разнесете по цялото пиле.Прехвърлете в тава и поръсете със зехтина и подправките.Натрийте пилето,така че цялото да е добре овкусено.Пъхнете портокала в него.Добавете в тавата виното и водата.Покрийте с алуминиево фолио и печете 1 час на 200°.Махнете фолиото и допечете за още 35-40 мин. (обливайте пилето със соковете отделени в тавата).
За соса нарежете гъбките на 4 и наситнете чесъна.Задушете ги в маслото за 1-2 мин.Овкусете със сухите подправки и добавете брашното.Запържете за 20-на сек. и започнете да добавяте млякото (на тънка струя и при непрекъснато разбъркване).Щом получите желаната от вас гъстота,прибавете наситнения копър и снемете от огъня.
Поднесете сочното пиле с гъбен сос и резен лимон.