Да се почерпим с един сладкиш от ягодки и кокос ?
Необходими продукти:
ЗА БЛАТА:
яйца - 2 бр.
брашно - 180 г
захар - 50 г
масло - 1 с.л. (меко)
прясно мляко - 1/2 ч.ч.
бакпулвер - 1/2 пакетче
ЗА КРЕМА:
заквасена сметана - 180 г
бял шоколад - 70 г
масло - 1 с.л.
захар - 2 с.л.
желатин - 10 г
ягоди - 150 г
лимонов сок - сок от 1/2
захар - 100 г
ванилия - 1 пакетче
кокосови стърготини
Нарежете ягодите и ги поръсете със 100 г захар. Добавете сока от 1/2 лимон и ванилията. Разбъркайте добре и ги приберете в хладилник.
Разбийте в купа яйцата, захарта, прясното мляко и маслото. Прибавете пресятото брашно и бакпулвера и отново разбийте.Получената смес прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за торта.Печете в предварително загрята на 180°C фурна за 20 мин (проверете готовността с клечка за зъби или шишче).
Оставете готовия блат да изстине.
За крема загрейте маслото и захарта на котлон. Към тях добавете разтопения на водна баня шоколад. Снемете от огъня и добавете на тънка струя към предварително разбитата заквасена сметана.
Освободете блата от формата, обърнете го и го върнете отново в нея.Намажете равномерно крема и оставете в хладилник за 15-на минути.
Залейте желатина със 6 с.л. вода, оставете го да набъбне и го разтворете на водна баня.Извадете ягодите от хладилника и добавете желатина към тях.Разпределете върху кокосовия сладкиш.Поръсете с кокосови стърготини и върнете сладкиша с ягодки и кокос в хладилника за още 30 мин.