4 съвета за съчетаване на ястия с вино
Сготвили сте страхотна бяла риба с лек сос, но не сте сигурни с каква напитка да я съчетаете? Подготвихме за Вас няколко съвета как правилно да комбинирате вино с ястия, за перфектно допълване на вкусовете и ароматите. Веднага ще забележите влиянието, което има изборът на подходящ сорт върху цялостното преживяване, което искате да създадете!
• Към пилешко месо и риба изберете бяло вино
Леките меса се гарнират добре с бяло вино. То има по-висока киселинност, която засилва вкуса им. Совиньон блан например е подходящ за морски дарове, а за любителите на нашето Cor Caroli шардоне препоръчваме комбинация с пържена риба или сьомга.
Разгледайте селекцията ни от бели вина и изберете подходящия сорт за следващата си уютна вечеря вкъщи.
• За почитателите на червени меса препоръчваме червено вино
Към месата с по-силен вкус си сипете чаша червено вино. То има по-горчива нотка (заради танините) и еподходящо за комбинация с дивеч и стек.
Едно от основните правила при съчетаването на вино с храна, е съобразяването с плътността на вкусовете. За следващата Ви вечеря с агнешки котлети например, изберете наситено червено вино, като нашето Cor Caroli Red.
• На любимия десерт отива сладко вино
Десертите трябва да се съчетават с вино, което е наравно или по-сладко от тях. Тук ключово е да обърнете внимание на степента сладост на десерта,защото виното ще подсили вкуса му.
Имате любима рецепта за лек плодов тарт или крем с горски плодове? Съчетайте ги с нашето сливово вино Delice, направено единствено от свежи,натурални плодове.
• Съобразете виното спрямо соса на ястието
Когато към ястието Ви има специален сос, е хубаво да съчетаете виното именно с него. Така ще балансирате ароматитеим.
Ето няколко идеи - цитрусовият сос се съчетава добре със Совиньон Блан, а сметанов или гъбен - със Шардоне.
Избирайки вино, се спрете на това, което има същия вкусов интензитет като ястието. Хубаво е да обръщате внимание на сладостта му – то трябва да е по-сладко от храната и не забравяйте – по-горчивите вина се балансират най-добре с по-мазни храни.