Предлагам ви още една рецепта за удивително вкусна масленица, която се топи в устата.
Единственото, което промених в рецептата е начинът на оформяне на масленицата в тавата.
МАСЛЕНИЦА НА КОНЦИ СЪС СИРЕНЕ
Продукти:
• 800 г брашно (не по-малко)
• 7 г суха мая
• 2 бр. яйца
• 400 мл вода (или 200 мл прясно мляко:200 мл вода)
• 100 мл кисело мляко
• 10 с.л. олио
• 2 равни с.л. захар
• 1 и 1/2 ч.л. сол
Още:
• 300 г сирене
• 50 г масло
• 50 г свинска мас
• 4 с.л. олио
В голяма купа сложете 2-3 с.л. брашно и го смесете със сухата мая. В 100 мл хладка вода разтворете захарта и налейте в брашното с маята. Разбъркайте и оставете маята да се активира. Към киселото мляко добавете хладка вода (аз сложих 200 мл прясно мляко и 100 мл вода) и солта. Разбъркайте солта да се разтвори. Яйцата разбийте до еднородност с вилица в купичка и отделете от тях 3 с.л.
Щом маята е образувала мехурчета прибавете 7 с.л. олио, айранът който направихте и разбитите яйца. Разбъркайте с лъжица сместа и започнете да добавяте по малко от брашното (за мое улеснение тук, вкарах в действие миксера с приставките за тесто). Щом тестото се сгъсти до степен да се отделя от стените на купата, сложете малко брашно на плота и започнете да измесвате. За тестото отива цялото количество брашно, а то става меко гладко и еластично. Когато тестото е усвоило необходимото количество брашно, разстелете го на кора с ръце с приблизителен диаметър 25 см. и го на мажете с 1 с.л. олио. Прегънете тестото няколко пъти и го омесете докато усвои мазнината. Направете това още два пъти с останалото олио. Това премесване ще направи тестото на конци.
Намазнете съд и сложете тестото да втасва. Съда покрийте с кърпа, стреч фолио или капак. Моето тесто втасвам в тенджера с капак. Тестото втасва докато удвои обема си (това става за около 1 час при стайна температура 25-26С градуса). Моля не слагайте тестото във фурната, както напоследък е „модерно“. Този вид втасване променя структурата на тестото и маята.
Докато тестото за вашата масленица втасва, вие си разтопете и смесете мазнините.
Смесването на трите вида мазнина прави масленицата уникално вкусна. Смесването и разтапянето става в общ съд, като съдът се затопля на ниска степен на котлона. Мазнината, която ще ползвате трябва да е топла, а не вряща. Топла означава като я пипнете да ви е топличко на пръста. Натрошете си и сиренето да е готово.
Втасалото тесто се разделя на 4 приблизително равни части. Тестото не се премесва повторно. Вземате 1 част от него и с длани го разплесквате на кора с дебелина около 5 мм. Тайната на пухкавата масленица е да разстилате тестото с ръце, а не с точилка. Щом разпънете кората я намазвате с 2-3 с.л. от топлата мазнина. Разнасяте равномерно навсякъде. Сиренето също разделете на 4 части. С едната четвъртина поръсвате първата кора. С ръце раздърпвате втората част от тестото възможно най-много. Поставяте я в средата на първата кора и раздърпвате дебелите краища към краищата на първата. Намазвате отново с мазнина и ръсите със сирене. По този начин правите и останалите кори, като ги нареждате над предните. Накрая навивате на руло четирите кори заедно и усуквате леко с издърпване. Не се притеснявайте, ако някъде тестото се изтъни повече или се прокъса. Това не е дефект.
В тавата сложете хартията да покрие добре дъното и стените. Свийте тестото на рехав охлюв и го сложете в тавата. Оставете да втасва 30 минути.
Преди да сложите във фурната да се пече, подготвената масленица я намазвате отгоре с отделените предварително разбити яйца.
Печете в предварително загрята фурна на 180С градуса, без вентилатор на средна скара около 55 минути. Ако има нужда по време на печенето поставете хартия отгоре върху масленицата (в случай, че забележите, че се зачервява по-бързо).
Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка или голяма дървена дъска. Не е необходимо да я покривате. Поднесете я топла.
#масленица#погача#питка#тесто
По рецепта на: perunika
Източник:
https://receptite.com/рецепта/....масленица-на-конци-с
Антоанета Ранчева
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?