ПИТКА С ТОПЕНО СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА
Продукти:
200 мл. прясно краве мляко
2 с.л. кисело мляко
2 яйца + един жълтък за намазване
550 г брашно
200 г топено сирене /аз използвах с вкус на сметана/
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
Мазнинина за намазване: по равни части олио, краве масло и свинска мас
В купа слагаме топлото /но не горещо/ мляко, захарта и маята. Изчакваме две, три минути да се активира маята. Добавяме яйцата, олиото, киселото мляко, солта и постепено добавяме брашното. Омесваме хубаво тестото и го оставяме за 20 мин. да се отпусне.
След като тестото се отпусне го разделяме на две големи топки и една малка ( леко по-голяма от орех) от която накрая ще си направим розички за украса. Всяка топка оформяме с ръце на тънка кора. Намазваме ги обилно със сместа от трито вида мазнини.
Върху едната кора нареждаме топеното сирене и я навиваме на руло, а другата я оформяме по посочения на снимките начин.
Слагаме хартия за печене във формата за кекс и поставяме вътре оформеното тесто.
Оформената питка втасва до удвояване на обема.
Накрая намазваме с жълтъка, разбъркан с 1-2 с.л. прясно мляко.
Печем в предварително загрята на 180° фурна до златист цвят, около 45 мин.
#питка#кексоваформа#топеносирене