Зеленчукови гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца#зеленуковигнезда #скоприва#пъдпъдъчияйца
8 бр пъдпъдъчи яйца
300 г коприва
2 бр тиквички - (малки, обелени и нарязани на малки кубчета)
1 бр лук - (обелен и нарязан на ситно )
1 бр червени пиперки - (средна, нарязана на кубчета)
1 бр зелени пиперки - (средна, нарязана на кубчета)
2с.л зехтин
1 ч.л кимион
1 ч.л сол
½ ч.л. сладка паприка
черен пипер - на вкус
подправки - на вкус
Копривата се почиства, измива се и се нарязва. Бланшира се до омекване в подсолена вода. Сгорещете в електрически мултифункционален тиган или друг обикновен, зехтин на средна температура.
В моя случай аз готвих в специалния мултуфинкционален.
Добавете нарязаните тиквички, разбъркайте добре и гответе до златист загар - около 12 минути.
Добавя се лукът, копривата, червената и зелена пиперка, разбърква се добре и се готви до омекване - около 6-8 минути.
Подправя се с кимион, сол и червен пипер и бъркайте от време на време в продължение на 4 минути.
Направете внимателно няколко дупки в сместа в тигана и във всяка счупете по едно пъдпъдъче яйце.
Сложете капака и задушавайте вкусните гнезда 12-15 минути или докато яйцата са готови и жълтъците са меки.
Изключете тигана, поръсете с черен пипер и подправки на вкус и сервирайте зеленчуковите гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца.