Статия #Тестени ястия#Тестениястия#Хляб

Тестените ястия и изделия богато допълват кулинарната палитра. По естество те не могат да бъдат причислени нито към десертите ,нито в други раздели на готварството, а някои от тях са допълнения или гарнитури към различни блюда.
След приготвяне и обработка тестото се пече. Печенето на хляб и хлебни изделия се извършва в пещи на различни системи.
Под режим на печене се разбират основните параметри на печенето: продължителност, температура, както и влажност в различни зони на камерата за печене.За повечето продукти, изпечени на пещ или друго съоръжение , се препоръчва режим, при който парчетата тесто преминават последователно зони на овлажняване, високи и ниски температури.Основното нещо, което се изисква при печенето на хлебни изделия, е установяването на нормална температура и условия на пара във фурната за всеки сорт продукти. Температурата за печене на хляб варира от 200 до 315 ° C.Основната част на печенето се извършва в зоната на ниска температура при 180-220 ° С. Продължителността на печенето в тази зона достига над 70% от общата й продължителност.
Топлината във влажна камера се разпределя по-равномерно, а влажният въздух допринася за по-доброто издигане на парче тесто и образуването на коричка.Кондензацията на пара ускорява нагряването на парчето тесто, спомага за увеличаване на обема на продукта, подобрява неговия вкус, аромат и състояние на повърхността, намалява изтичането.Температурата за печене на отделните теста обикновено се подава при условията на въздушното налягане на морското равнище.За всеки 500 м надморска височина температурата трябва да се увеличи с 20-30° С.

Домашни хлябове за 30 минути

съставки:
- 250 г брашно
- 6 г суха мая
- 4 г сол
- 30 г масло или маргарин
- 100 мл мляко
- 50 мл вода
За смазване на върха:
- 1 жълтък
- 5 г мляко.

Получаване:
Смесете всички сухи съставки, добавете маргарин, мляко и вода. Омесете тестото. Оформете топка и загрейте за 90 минути. Закачете и изчакайте още 10 минути. Разделете на 5 части, разточете всяка част в правоъгълник, усучете и прищипвайки краищата. Оставете за 30 минути да почине. Направете разрези и намажете с жълтък и мляко.
Печете на 180 градуса за 20-30 минути.

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg