Гюзлеми - класика в турската кухня
Хрупкави, с плънка по желание / сирене, спанак, кайма, сварени карофи, кашкавал..../
500гр брашно
1ч.л. сол, 2с.л. олио
1 1/2 водна чаша топла вода
1/2 пакетче суха мая
1/2ч.л. захар
1с.л. кисело мляко
Разтваряме маята в топлата вода, заедно със захарта, за да се активизира.
Пресяваме брашното в отделна купа, смесваме го със солта, правим кладенче в средата и изсипваме активизираната вече мая и киселото мляко. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса за около половин час, покрито с кърпа.
През това време приготваме плънката по желание/сирене, сирене и кашкавал, сирене и магданоз, спанак, кайма ....../
Разделяме тестото на малки топки, колкото топка за тенис на маса.
Вземаме топката и разточваме тънка кора, слагаме част от плънката, малко мазнина/олио,зехтину масло/ и сгъваме на плик. Печем на предварително загрят и намазнен сач или тиган с незалепващо покритие.
Да ви е сладко!
Afiyet olsun!!!
#Гюзлеми#турскакухня
Antonia
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?