Статия #Чести грешки в кулинарията .Как да ги поправим?#грешки ##вкухнята#

Човекът не може да знае всичко на света. Само практиката и получаването на нови знания може да ни спаси от грешки и провали. И това правило важи за всяка област на човешката дейност, включително готвенето. Всеки греши.
И най-добрата домакиня може да направи грешка при своята работа в кухнята и това да доведе до изхабяване на продуктите. Кое семейство няма специални ястия и рецепти за традиционни ястия , които се предават на поколенията ?
Разбира се, приготвяйки храна у дома, можем да следим количеството мазнини, въглехидрати и захар, които ще съдържа това или онова ястие, и ако е необходимо, да регулираме тяхното количество.
Ето защо е необходимо домакинята да умее навреме да поправи грешката си и да не я повтаря.
Има моменти на технологичните процеси, които трябва да служат като пример за всяка домакиня.

В какви съдове какво приготвяме?
Ако приготвяме вкусен гювеч , желателно е да го приготвим в пръстен съд.
Искаме да имаме правилно изпържени кюфтета ,ще изберем тиган с равно дъно и незалепящо покритие.
За да приготвим пандишпан, яйцата ще бием във всеки друг съд ,но не и алуминиев. В алуминиев съд сместа ще потъмнее. Ние работим повечето с дървена лъжица и за да получим вкусно ястие, не бъркаме често. Сега могат да се намерят всякакви модерни уреди ,с които готвенето става лесно и бързо. Във всяка модерна кухня, трябва да има везни. Ние грешим не от това, че не знаем рецепти, а от това че не мерим точно. Не хабете напразно нерви и продукти мерете точно.

На какво преди всичко трябва да обърнете внимание:

качествени съставки
метод на готвене
подходящи съдове
размер на порция


Нарязваме ситно салата и билки.
Мнозина са чували, че е по-добре да разкъсате с ръце пресен босилек, розмарин и салата, но малцина се замислят защо? Факт е, че при рязане на зеленина от него се отделят много полифеноли, които придават на вкуса горчивина. В допълнение, ножът уврежда структурата на растителните клетки, което води до загуба на повече от 50% витамини и намаляване на съдържанието на калий. Последната сламка - нарязаните зелени потъмняват по-бързо, разваляйки представителен вид на вашето ястие.
Не добавяйте твърде много масло към храната си.
Маслото (масло, маслиново, слънчогледово) съдържа огромно количество калории. 1 супена лъжица течно масло съдържа около 120 калории, така че не злоупотребявайте.

Когато приготвяме омлет ,не трябва да бием яйцата,а само ги разбъркваме. При първия случай те стават пухкави и омлетът получава вид на сладкиш.
Когато се приготвя крем с брашно или нишесте ,винаги се бърка с дълга тел ,така кремът става гладък.Ако се бърка в кръг ,кремът става лепкав и жилав ,желателно е телът да се върти на осем, за да се получи кремът лек и пухкав.
Кога се соли месото при печене ?За да се получи вкусно и сочно преди да се пече месото обезателно се измива и подсушава и се слага да се пече. След като позасъхне се слага мазнина. След като се запече тогава се посолява.

Запържвайте или печете месото и домашните птици
Вкусът на доброто барбекю възбужда вкусови рецептори, единствените ползи от такава храна са нула, само канцерогени. Не само протеинът отделя вредни вещества по време на пържене, които провокират развитието на диабет, съдови проблеми и ранно стареене, ние също влошаваме ситуацията, като добавяме карамелизирани зеленчуци и повече мазнини към месото. Заменете го с готвене във фурната или използвайте грил тиган, в който няма нужда да добавяте масло.Първоначално маринатата за месо се приготвя не за омекотяване на месото, а за да му придаде вкус, да го доведе до перфектно състояние и аромат. Трябва да кажа, че подправките и дресингите вършат добра работа в това. Но използването на оцет и лимонов сок може дори да навреди на структурата на месото, като унищожи нежните влакна отвън и изобщо не прониква дълбоко в него. По този начин коравината на продукта може дори да се увеличи.
Различните ястия и сладкиши се пекат на определена температура. Маслени теста се пекат на силна фурна, леките теста и баници от обикновено тест на умерена ,целувчени сладкиши на слаба .
Не трябва да се отваря вратичката на фурната често ,защото във фурната навлиза студен въздух от който леките теста спадат.

И накрая.
Изпращайки чинии до съдомиялната машина, ние просто ги оставяме една след друга, но поради това съдовете често не излизат идеално чисти.Те трябва да бъдат подредени в кръг, защото така циркулира водата. В центъра е по-добре да поставите чинии със замърсители от въглехидратни храни (например от каша и тестени изделия) Отстрани е препоръчително да поставите ястия с протеинови замърсители (например, изпод месото).
По този начин измиването ще бъде възможно най-ефективно и няма да се налага да почиствате съдовете отново.

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg