Статия#Как се филетира риба#каксефилетира#риба#
Рибата е един от най- пълноценните хранителни продукти. Това се дължи на съдържанието на лесно и пълно усвоими белтъчини, мазнини богати на ненаситни мастни киселини и витамини А и D.Голямо е нейното богато съдържание на екстрактивни вещества и минерални соли.
Рибеното филе е месо, което се отделя от костите по дължината на рибата.
Готвенето на рибно филе е отделянето на рибено месо от неядливи части, кожи и гръбначен стълб, трябва да отнеме малко време. И ако имате под ръка нож за рязане на риба, тогава можете бързо да почерпите гостите с филе, например от едрия шаран.
Тази съставка е толкова широко разпространена в готвенето, ще бъде много полезно да научите как да нарежете риба на филе. За да отделите филето, се нуждаете от много остър нож с гъвкаво острие.
Рибата се нарязва напречно на парчета с различна дебелина в зависимост от кулинарното приложение. За пържене тя се нарязва на по-тънки парчета ,а за варене на по-дебели. Кожата се срязва на две три места ,за да не се деформират парчетата при топлинна обработка. Обезкостяването на рибата се нарича филетиране. Месото се отделя, като се реже от двете страни на гръбначната кост плътно до нея в посока от опашката към главата.Филетата се отделят ,а главата и опашката оставят на гръбначната кост. Също така филета могат да се получат без кожа и ребрени кости. За тази цел рибата не се почиства от люспи.Филетата се отделят от гръбначната кост .Отделят се ребрените кости , като се реже с ножа от дебелата към тънката част. След това се отделя и кожата с люспите. Филетата се нарязват на различни по големина парчета.
Всичко, което остава от рибата след обработката , може да се използва за приготвяне на рибена чорба, след като се отстрани вътрешността на рибата и се измие добре под течаща студена вода.
Нарязването на риба на филе се изисква при приготвяне на много ястия. Месото без кости е необходимо за получаване на кайма, която се използва за приготвяне на рибни котлети, рибни гювечи и пълнеж за пай, както и мусове, рибни сосове и пасти.
Рибното филе се препоръчва да се филетира непосредствено преди приготвянето на предвиденото ястие, тъй като месото, отделено от кожата, изсъхва бързо. Затова не се препоръчва да се готви рибно филе на скара, освен, може би, за видове, чието месо е по-скоро мазно.