#Статия#Майонезни сосове- видове и приготвяне#майонезни#сосове#
Майонезните сосове са най-разпространените емулсионни сосове . Майонезен сос, чиято технология на готвене е изненадващо проста, може да бъде чудесна подправка за всяко ястие за всеки ден.Традиционният емулгатор, който се използва при приготвяне на майонеза, е сухият яйчен жълтък. За сосовете се използва също сухо мляко ,желатин, соеви белтъчни продукти, пектини и др. Необходимо е да знаем, че в стандартите на много страни '’майонеза’’ е продукт ,съставен от растително масло ,подправки и яйчен продукт. В зависимост от маслената концентрация, майонезните сосове биват редки, майонези и майонезни пасти.
Редките майонези се приготвят с ниско съдържание на мазнина и имат течлива консистенция. Използват се за заливки или дресинги за различни салати и студени ястия .
Обичайните майонези имат консистенция на гъста сметана и се приготвят с растително масло до 80%.Основен представител е традиционната яйчна майонеза.
Майонезните пасти имат плътна мажеща се консистенция и се използват за мазане на сандвичи, за чай и тн. Приготвят се с високо съдържание на маслена фаза, като част от нея е хидратирано растително масло .
При приготвяне и съхранение на майонеза е възможно сосът да се накъса и маслото да се отдели на повърхността. При такива случаи ,за да се възстанови е необходимо майонезата да се разбива на малки порции към пресен жълтък или да се добави малко студена вода, като енергично се бърка .
Популярни сосове в кулинарията са
Майонеза с твърдо сварени яйца като в състава влизат растително масло жълтъци от твърдо сварени яйца сос бешамел оцет горчица и сол.Приготвя се сос бешамел от брашнена запръжка и мляко и след като изстине се прибавят настърганите жълтъци и разтопите две течности - като масло и оцет - които обикновено не се сливат, можете да накарате те да образуват единична течност, която може да остане стабилна поне за кратък период от време.Прибавя се солта и горчицата . При случай на гъста консистенция може да се добави малко вода.
Майонеза със сметана се приготвя ,като към основната майонеза се добавя гъста сметана, сол ,захар и черен пипер. Поднася се към печено месо ,пържена или варена риба или като заливка за салати.
Майонеза с орехово масло се използва орехово масло, ябълков пектин и натурални протеинови продукти.
При приготвяне на соеви майонези се сваряват соеви зърна или соево брашно. Приготвя се хомогенна каша в която се добавят допълнителни стабилизиращи продукти ,напоени предварително във вода.
Като добавите голямо разнообразие от продукти и подправки, можете да получите нови, напълно различни вкусове. Освен това сосът на основата на майонеза е лесен за приготвяне у дома, като се използват прости и достъпни храни.
Майонезният сос е много популярен и широко използван дресинг, който много често се допълва от всякакви ястия. Приготвя се много бързо от най-простите евтини продукти и се оказва наситен, деликатен, ароматен и устата! Тази на пръв поглед обикновена смес ще придаде на всяка храна приятен и остър вкус!