Яхния със шкембе и свински сърца
Импровизация,вдъхновена от рецептата на шеф Виктор Ангелов от приложението Кулинариум.
Яхния с език и шкембе
· телешко шкембе (замених със свинско шкембе)1 брой
· телешки език(замених със 2 бр свински сърца)- 1 брой
· лук - 1 глава
· червен лук - 1 глава
· праз - 5 стръка
· морков - 3 броя
· глава целина - 1 брой
· сухи люти чушки - 1 брой
· дафинов лист - 3 броя
· бахар на зърна - 6 броя
· черен пипер на зърна - 10 броя
· магданоз - 2 връзки
· девесил - 1 ч. л.
· чесън - 2 скилидки
· маслиново масло - 50 мл
· пушен червен пипер - 1 с. л.
· домат - 1 брой
· чубрица - 1 ч. л.
· филии селски хляб - 4 броя
· готварска сметана - 100 мл
· хрян (паста) - 2 ч. л.
Двата вида лук се почистват и се нарязват на четири. Единият стрък праз се реже на големи парчета, морковите също. Едната глава целина се обелва и също се нарязва на едри парчета. Зеленчуците се запичат на сух тиган.
В голяма тенджера под налягане се слагат сухата люта чушка, бахарът, зърната черен пипер, едната връзка магданоз, шкембето, езикът, девесилът, запечените зеленчуци и се посолява. Сипва се вода, тенджерата се затваря и всичко се вари около 2 часа.
Месото се изважда, зеленчуците, заедно с един черпак от бульона, се смилат в блендер. Езикът се нарязва на филии, а шкембето на квадратни парчета.
Останалият праз се реже на кръгчета, целината – на малки кубчета, а чеснът – на тънки филийки. Запържват се в маслиново масло, докато омекнат. Посоляват се.
Добавят се шкембето и езикът и се оставят да се запържат леко. Поръсва се с пушен червен пипер и люто чили, добавя се нарязаният на кубчета домат и част от втората връзка наситненен магданоз. Изсипва се зеленчуковото пюре, налива се бульонът от варенето на месото, подправя се с чубрицата и ястието се вари около 15 минути.
Когато стане готова, яхнията се поръсва с останалия магданоз.
Поднася се с кисело мляко смесено с паста от хрян, добавих и скилидка чесън.

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg