Prinsesstårta
Според много проучвания Джени Акерстрьом е автор на оригиналната рецептата. Тя е била гуру на
трите шведски принцеси: Маргарета, Марта и Астрид в началото на 20 век, като им е давала основни напътствия необходими за управление на дома и децата.
Джени Акерстрьом публикува четири готварски книги наречени Princesses Cookbook: Home Cooking and Holiday Food. Рецептата е публикувана за първи път през 1948г. наречена grön tårta (зелена торта), която е много подобна на съвремената рецепта. Името е претърпяло промяна, защото ,,Prinsesstårta‘‘ със сигирност звучи по- добре от ‚,зелената торта‘‘. Смята се, че промяната е направена, защото принцесите много са обичали тортата.
В днешно време това е най-популярната торта в Швеция. Четвъртата седмица на септември е официално Prinsesstårtans vecka (Седмица на Тортата на принцесите). За всяка закупена принцеса в Швеция през тази седмица се дарява около 2 BGN за фондация за хронично болни и деца с увреждания.
Това е вариант на ,,зелената торта“ или ,,Шведската принцеса‘‘ на когото както му харесва.
Рецептата е близка до класическата, но има и Cook shot интерпретация. На любопитните ще изпратя рецептата. ? ? ?
Instagram: Cook.shot???