БАНИЦА СЪС СПАНАК И ОРИЗ
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
ЗА ПЛЪНКАТА
½ кг. пресен спанак, измит, почистен и нарязан на тънко
3 стръка пресен лук, почистен и надробен на ситно
1 стрък пресен чесън, почистен и надробен на ситно
2-3 клончета пресен джоджен, само листата, наситнени
1 к.ч. ориз
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
300-400 г сирене
сол на вкус
ЗА НАМАЗВАНЕ НА КОРИТЕ
60 г масло + 1 к.ч. олио
ЗА НАМАЗВАНЕ НА ОФОРМЕНАТА БАНИЦА
1 яйце + 1 с.л. олио/разтопено масло
В тиган наливаме олиото и го поставяме на среден огън да се загрее. Добавяме лука, чесъна и спанака, разбъркваме и задушаваме до лекото им омекване. Отвеждаме настрана, посоляваме на вкус и добавяме наситнения джоджен.
В купичка разтопяваме маслото с олиото, а в друга разбиваме яйцата с киселото мляко (може леко да посолим и тук).
Сваряваме си ориза.
Взимаме една кора, намазваме я с мазнина и вурху нея поставяме втора кора.
След това поръсваме със задушения спанак, отгоре му нахвърляме от сварения ориз, натрошеното сирене и поливаме с 3-4 с.л. от яйчно-млечната смес. Навиваме на руло и редим в намаслена тавичка. Така оформяме всички кори до изчерпване на продуктите.
Оформена вече, намазваме баницата с разбитото с мазнина яйце и веднага вкарваме да се пече в предварително загрята на 220° фурна, за около 30 минути.
След изваждане от фурната я напръскваме леко със студена вода и веднага покриваме с кърпа, да се задуши.
Радина Рачева
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?
Daniela Karastoykova
Изтриване на коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?