#Рецепта#Пилешки бутчета с масло и чесън на фурна
1 кг пилешки горни бутчета
ЗА МАРИНАТА:
300 мл вода
1/2 ч.л.захар
1 непълна ч.л.сол
30 мл винен оцет
3 бр.дафинов лист
5 бр. зърна черен пипер
250 мл газирана вода
1 с.л растително масло
ЗА СОСА:
5 - 6 скилидки чесън
40 г масло
лимонов сок - сок от половин лимон
30 мл минерална вода
черен пипер
сол
магданоз
Начин на приготвяне
Изсипете вода в тенджера, сипете вътре сол, захар, оцет, дафинов лист, черен пипер. Доведете до кипене, след това охладете напълно. Добавете минералната вода и разбъркайте. Измийте бутчетата и ги потопете в охладена марината. Оставете за няколко часа в хладилника. Поставете маринованото месо тава за печене, налейте във формата 2-3 супени лъжици марината и малко растително масло. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 200 гр за 20 минути. След това свалете фолиото и печете още 20-25 минути. Докато пилето се пече, правите чеснов сос от: настърган или пресован чесън, прибавете към него разтопено масло, лимонов сок, вода, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, разбъркайте и оставете настрана. След като извадите бутчетата обилно ги намажете със соса.
Подходящи гарнитури- варени или пържени картофи, зелена салата, ориз, задушен фасул с масло и др.