Ако шоколадът е удоволствие, което може да понижи стреса и да повиши настроението в трудни моменти, то мусът е изтънчена наслада с пристрастяваща атмосфера.
❤ ШОКОЛАДОВ МУС ❤
Продукти:
200 г черен шоколад (ще кача в коментар снимка на шоколада, който ползвам)
200 мл. течна сладкарска сметана
4 големи яйца
80 г краве масло
2 с.л. захар (пълни с връх)
Разтопяваме шоколада заедно с маслото на водна баня и оставяме настрани.
Взимаме два идеално сухи съда. В единия отделяме белтъците, в другия жълтъците.
Разбиваме с миксер жълтъците.
Белтъците се разбиват на средна скорост докато започнат да образуват рехава пяна. Тогава по малко към тях се добавя от захарта. Разбиването продължава докато всичката захар е добавена и се образува твърд и лъскав меренг.
В дълбок съд разбиваме сметаната. След като е хубаво разбита към нея добавяме разбитите белтъци.
Към разбитите жълтъци прибавяме разтопените на водна баня шоколад и масло. Разбъркваме добре, след което ги добавяме в съда с белтъците и сметаната.
Разбъркваме внимателно със силиконова шпатула с движения от долу нагоре, за да запазим въздуха. Бъркаме до получаването на еднородна смес.
Разпределяме муса в шест чаши или подходящи купички.
Охлажда се поне 4 часа, но най-добре е да се приготви от предния ден и да престои в хладилник една нощ. Мусът се съхранява покрит в хладилник до 3 дни, ако не се изяде през това време. ???