ПолезнаСтатия#За Цветница пригответе# постни ястия
Цветница е един от малкото дни, когато можете да ядете риба на строг пост, в други дни е забранено или ако е позволено, само в определен ден и само яйцата му. Обичайно е на този ден да се готвят палачинки с добавка на елда. Все още можете да правите всякакви отворени или затворени пайове с риба, те ще бъдат също толкова празнични.
В Цветница можете да приготвите всяко постно ястие (обикновено и вкусно или някакво особено оригинално, празнично), но тъй като именно на този празник можете да ядете риба, акцентът вероятно е върху рибните ястия. Повечето хора навярно няма да успеят по никакъв друг начин, защото ако ядете шест растителни храни в продължение на шест седмици, е много трудно да си откажете удоволствието да хапнете нещо по-задълбочено и питателно. В Цветница можете да готвите национални ястия. Традиционно в събота и съответно в Цветница се приготвят риба и хайвер, Хайверът се появява като символ на продължение на живота.
В допълнение към тези рибни ястия, се консумират зеленчуци и плодове които трябва да присъстват на празничната трапеза.
За сладкиши можете да сервирате халва или мармалад.
Вкусна риба със зеленчуци
рибни филета- 4 бр
моркови- 3 бр
лук -2 бр
целина
магданоз
доматен сок
мазнина за пържене
подправки
сол
Това е вкусно и здравословно ястие, което може да се яде и топло, и студено. Може да се използва любимо рибно филе, измийте и изсушете, мариновайте в подправки за риба за половин час.Морковите се настъргват на едро , лук, целина и магданоз се нарязват , слагат се да се задушат. В края добавете разредената доматена паста. Филето се запържва от двете страни. Поставете задушените зеленчуци във форма, разпределете отгоре слой риба. На следващия ред - слой зеленчуци, слой - риба, най-отгоре трябва да е зеленчуков слой. Слагаме във фурната за един час при температура 180 градуса.