Козунак с плънка

Необходими продукти:
?4 бр. Яйца + 1 жълтък (отделяме един белтък за намазване)
?250 мл. топло прясно мляко
?1 и 1/2 пакет суха мая или 1 кубче жива мая
?200-250 гр. захар + за поръсване
?150 гр. разтопено и леко охладено масло или мас
?1 ч.л. сол
?около 900-1000 гр. брашно
?2-3 бр. ванилия и/или настъргана кора от лимон
Още: течен шоколад, портокалови корички, стафиди, бадеми, карамелизирани ядки, шоколадови капки (устойчиви на печене)
Начин на приготвяне:
?Всички продукти на стайна температура
?Млякото леко затоплено
?Използвайте силно брашно (за баници или козунаци)
(Аз смесвам 70/30 брашно за баница и тип 00 )
?Брашното пресято поне 2 пъти
?Маслото леко охладено след разтапяне
?Количеството брашно е ориентировъчно и зависи от размера на яйцата, качеството на брашното, от това каква мазнина ползвате и други фактори. Тестото трябва да е меко и леко лепнещо преди да започнете да добавяте втората порция мазнина.
?Колкото повече захар сте сложили, толкова по-бавно втасва.
?Може да замесете тестото от предната вечер и да го държите в хладилника.
Смесваме затопленото мляко, половината захар, маята и 7-8 с.л. от брашното и оставяме на топло докато маята се ативира.
Разбиваме леко яйцата с останалата захар.
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме млякото с маята, разбитите яйца, ванилията, кората от лимона и половината от мазнината.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и започваме да месим с издърпващи движения. Когато сме омесили меко, леко лепнещо тесто, постепонно започваме да добавяме и останалата мазнина. Тук е момента да добавите портокалови корички, ядки или стафиди (стафидите е добре да накиснете за 20-30 в ром преди да ги дибавите). Когато тестото е усвоило всичката мазнина го прехвърляме в подходящ съд, намазваме с мазнина и покриваме с фолио и кърпа. Оставяме да втаса за час, час и половина. Ако в стаята не е достатъчно топло може да загреете фурната на 30 градуса и да оставите тесто да втасва на отворена вратичка на фурната.
Когато тестото е готово, отново прехвърляме върху леко набрашнен плот и леко го премесваме без да натискаме силно.
? За големи козунаци
Разделяме на 3 части. Всяка част разделяме на още 3 и правим фитили.
? Ако ще слагате плънка:
Всеки фитил разточваме леко или разпъваме с пръсти за да стане на тънка лента, върху която поставяме избраната плънка (течен шоколад, локум, шоколадови капки или каквото на вас ви харесва) . Завиваме отново на фитил като леко притискаме крайчетата за да не ни изтече плънката (което не е голям проблем). Усукваме леко фитилите и ги събираме в единия край. Намазняваме ги леко и ги сплитаме на обикновена плитка. Пренасяме във форма за кекс или подходяща висока тава, която сме намазали с мазнина. Оставяме да втаса за около час.
? Ако ще правим мини козуначета:
От втаслото тесто късаме по две топчета колкото орех. Оформяме фитили, които с птъсти разпъваме за да си направим място за плънката. След като сме сложили избрания пълнеж, прегъваме по дължина и притискаме с пръсти. Оформяме отново на фитили, които събираме в единия край и с намазнени ръце усукваме заедно. Навиваме на руло и поставяме в намазнените гнезда на форма за мъфини без хартийки. Оставяме да втасат.
Преди да сложим във фурната намазваме козунаците с леко разбит белтък и поръсваме обилно със захар, филирани бадеми, гранулирана захар или каквото друго ви харесва.
Слагаме козунаците по-ниско в студена фурна, включваме на 170-180 градуса и печем до готовност. Ако фурната ви е много силна и започне по- бързо да почервенява козунака, покрийте го с фолио за да не остане суров отвътре. Моите козунаци се изпичат за 35 минути без да покривам с фолио, но всички фурни пекат различно. За най-сигурно проверявайте с клечка.
Ако използвате алуминиеви форми за еднократна употреба, имайте предвид, че много по-бавно се изпичат отдолу и покриването с фолио е задължително като започнат да зачервяват отгоре.



#фотоконкурс #Великден #РецептазаВеликден #кулинаренконкурс #козунак #козунаксшоколад #козунакслокум #козунакспортокаловикорички

image
image
image
image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg