Пухкав козунак без месене
#козунак #безмесене
Продукти
150мл. Топло прясно мляко
Мая суха 7гр
Захар 100гр.
3жълтъка
Ванилия
300гр. Брашно
Разтопено масло 100мл.
Портокалови и лимонови корички +сок от половин портокал
Плънка по избор.Аз добавих половин пакет локум и 100гр. Сушени червени боровинки
Захар и бадеми за поръска
Начин на приготвяне
1.шупване на маята : 150мл. Топло мляко се смесва заедно с маята ,1с.л. захар от общото количество, 4с.л. от брашното от общото количество пак.Разбърква се до хомогенна кашичка,покрива със фолио и се остава да шупне за около 30мин.
2.Разбиват се жълтъците със останалата захар със миксер до побеляване, добавя се и маслото, ванилията.Пак се разбива със миксер. Добавя се малко по-малко пресято брашно и се разбърква със миксер.ДОбавя се и шупналата мая и се бърка с дървена лъжица до еднородна смес, прибавят се портокалови и лимонови корички и сока от портокала.
3. Завива се купата със тестото с фолио и кърпа и се оставя да втаса 1ч. Да удвой обема си.
4.След като е втасало прибавяме плънката, в случая локума и червените боровинки и разбъркваме със дървена лъжица. Прехвърляме го в дълбока тенджера или ринг с хартия . Оставяме го пак покрито да втаса още 30мин. И намазваме със белтък и добавяме захар и бадеми за поръчка.
5.Пече се не 180гр. До готовност за около 30-40мин.
Отвътре става много пухкав и мекичък.