Рецептата не е моя но винаги се получава и става много вкусен козунак Прясно мляко - 120 мл
яйца - 4 бр. (1 жълтък остава за намазване)
захар - 160 г
масло - 200 г (аз ползвах мас 150 г + 50 г олио)
мая - 1 бр. суха
брашно - около 700 - 800 г Разбивате захарта с яйцата, добавяте прясното мляко и половината мазнина.
Към течните продукти добавяте брашното с предварително смесената мая (започнете с по-малко количество, а ако е необходимо, добавяйте така че да не лепне).
Започнете да месите, като постепенно добавяте остатъка от мазнината, малко по малко, до пълното й усвояване. Оставете да втаса.
Сложете плънка по ваш избор, но внимавайте да не натискате прекалено много. Идеята е тестото да остане на мехури/въздушно, за да се получат конците.
Отгоре намазвате козунака с останалия жълтък, примесен с мъничко прясно мляко и олио. След като сте придали желаната форма, оставете да втаса втори път.
Слагате да печете на 170 градуса с вентилатор за около 35-40 мин. Когато ги извадите от фурната, намажете със захарен сироп (вода и захар в съотношение 1:1) и поръсвате със захар.