Обърнат сладкиш с праскови
#сладкиш #праскови #карамел
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл олио (около 1/2 ч.ч.)
1 ванилийка
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
И още:
3-4 праскови (зависи от големината им)
1/2 ч.ч. захар
50-60 гр краве масло
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете прасковите на тънки полумесеци. В кръгла тавичка с диаметър 28 см изсипете 1/2 ч.ч. захар, поставете я върхо силно нагорещен котлон и карамелизирайте захарта. Премествайте тавичката постоянно, за да не прегори захарта. Местете и накланяйте тавичката в различни посоки, докато всичката захар се разтопи и получите средно тъмен карамел който покрива равномерно цялото и дъно. Изключете котлона и отдръпнете тавичката от него. Изчакайте няколко минутки, за да се охлади леко карамела и поставете отгоре кравето масло нарязано на парченца. След като маслото се разтопи от топлината на карамела, наклонете тавичката в различни посоки за да се разлее по цялото ѝ дъно. Подредете ветрилообразно нарязаните праскови в тавичката, като леко ги застъпвате и се стремите да покриете колкото се може по-добре цялото дъно.
Загрейте фурната на 180 С . Разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Прибавете ванилийката, олиото и киселото мляко и разбъркайте. Смесете бакпулвера с брашното и го добавете на порции към яйчената смес, като бърката непрекъснато до пълното му усвояване. Трябва да получите смес с гъстотата на кейксово тесто. Излейте сместа върху подредените праскови. Маслото от дъното ще отиде към стените на тавичката, но това не бива да ви притеснява.
Изпечете сладкиша до златисто. Обърнете го още докато е горещ върху чиния (поднос) за сервиране с диаметър по-голям от тавичката в която е изпечен сладкиша. (Не го чакайте да се охлади, защото в такъв случай плодовете и част от карамела ще останат залепнали на дъното на тавата.) За да направите това, поставете чинията върху тавичката с изпечения сладкиш и заедно ги преобърнете, така че чинията да дойде отдолу а тавичката отгоре. Направете тази процедура много внимателно, за да не се изгорите с горещия карамелен сос.
Отстранете тавичката и оставете сладкиша да се охлади напълно. Нарежете го и го севирайте с чаша кафе или чай. При сервиране, можете да го гарнирате с топка сладолед.
Да ви е сладко!

image

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg