Необходими продукти
- 500 грама нахут
- 1 чаена лъжица сода
- 4 средни картофа
- 2 средни глави лук (нарязан на ситно)
- 2 супени лъжици нарязан пресен босилек или щипка сух
- 1 чаена лъжица майорана
- сол
- смлян черен пипер (или чушка чили) - на вкус
- брашно за панировка
- олио за пържене
Начин на приготвяне:ю
Накиснете нахута за 12 часа на стайна температура. Отцедете водата, посипете го със содата и оставете така за 10 минути. След това измийте добре, сложете в тенджера и залейте с 6 чаши вода. Изчакайте да заври и отстранете пяната с Необходими продукти: помощта на решетъчна лъжица. Затворете съда с капак и оставете нахутът да се вари в продължение на 1 - 2 часа, докато омекне (опитвайте). Не добавяйте сол, защото така ще се свари по-бавно. Когато нахутът е готов (трябва да е цял, да не се е разварил), отцедете водата и го смелете с помощта на блендер. Сварете картофите, направете и тях на пюре. Смесете двете пюрета. Към тях прибавете нарязания лук, подправките, сол и разбъркайте. Приберете готовата "кайма" за 1 час в хладилника. Когато извадите от хладилника, оформете кюфтенца от сместа, оваляйте ги в брашно и изпържете в нагорещено олио до получаването на златист цвят. Подредете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Източник: Фрамар