Необходими продукти:
- Прясно мляко – 300 мл
- Яйца – 2 бр
- Мая - 20 гр
- Олио – 3 с.л.
- Брашно – 1 кг
- Сол и захар – по 1с.л.
- Кисело мляко – 2 с.л.
- Сусам – 1 ч.л.
Приготвяне или как се готви ястието:
- От изброените продукти се оформя тесто от което се оформят хлебчета с големина на яйце, оставят се да втасат, намазват се с кисело мляко и се поръсват със сусам.
- Изпичат се в предварително загрята фурна на 200°С за 30 мин.
- От 2 сл вода и брашно се омесва тесто от което се оформят шийките на лебедите-оформят се ченгелчета като ръкописната буква “г” и също се изпичат.
- Хлебчетата се разделят на две с хоризонтален разрез. Двете половини на хлебчетата се почистват от средата, т.е. издълбават се. Долната половина се напълва с картофено пюре, руска салата или подобна смес.
- Горната половина на хлебчето се разделя на две половини и се забожда в сместа като крила и накрая се забожда и шията.