Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 яйце
- 1 голяма глава лук
- чесън
- 250 гр телешка кайма
- сол и пипер
- маслини черни
- 1 с.л. стафиди
- 3 твърдо сварени яйца
- брашно
- олио
- кимион
Приготвяне или как се готви ястието:
- Сварявате картофите и докато са още горещи ги намачквате. Добавяте 1 яйце и евентуално малко брашно. Тестото трябва да е твърдо.
- За плънката: накълцвате на дребно главата лук, задушавате я в малко олио като добавяте и накълцан чесън (на вкус).
- Добавяте и 250 гр кайма и запържвате добре.
- Овкусявате със сол, черен пипер и кимион. Трите твърдо сварени яйца накълцвате на дребно, както и маслините и стафидите.
- Смесвате ги и ги разбърквате добре.
- Вземате една шепа от картофите, оформяте да стане плоска, слагате от плънката и оформяте нещо като по-голямо кюфте.
- Овалвате в малко брашно и изпържвате в голещо олио. Обикновено сервирам със сос от лук: една глава червен лук се нарязва на дребно, прибавя се лимонов сок, сол, пипер, лют червен пипер или накълцана на дребно люта чушка.
- Оставяте сместта да престои поне половин час и след това прибавяте накълцан на ситно магданоз и зехтин (може и олио).