Наистина ли глутенът е толкова вреден?

Коментари · 305 Прегледа

Вреден ли е глутенът или е маркетингов мит?

До преди 20 години почти никой не беше чувал тази дума, а днес глутенът е обявен едва ли не за нов враг на човечеството. Така ли е или светът се е хванал на въдицата на поредния маркетингов мит?

Какво е глутен? Това е белтък, който се съдържа в хляба, макароните, сладкишите, бирата и т.н. Може да се намери в комбинираните подправки, в готовите сосове и дори в червилата. Глутенът прилича на лепило и го добавят в различните продукти за да подобрят консистенцията и общия им вид. Ако не съдържат глутен, за много от продуктите драстично ще се съкрати срокът на годност и ще станат ронливи. При всичките си плюсове, глутенът може да слепва и съдържанието на стомаха, да затруднява работата му и да предизвиква силна хранителна алергия. Това означава ли, че е много вреден? За сега официалните изследвания все още не са потвърдили вредата му за хора, които не страдат от алергия. Опасен е само за хората с непоносимост. Според някои лекари, човешкият организъм не е достатъчно приспособен да преработва зърнени храни, а пшеницата, която ядем днес е много по-различна от тази, с която са се хранили предците ни. След  селекциите на нови сортове, съдържанието на глутен силно се е увеличило и вече е в състояние да нанася вреда. И все пак – това е само предположение, за което няма сериозни доказателства.

Как да разберем дали имаме непоносимост към глутен (цьолиакия)? Непоносимостта към глутен се среща само при 1% от възрастните хора и се смята за генетично автоимунно заболяване, каквото е лактозата. Ако родителите ни имат непоносимост, възможно е и ние да имаме. В този случай може да ни измъчват хронично подуване на корема, постоянна диария и други разстройства на храносмилането. При алергията към глутен се появява още главоболие, косопад и спад на имунитета. Симптоматиката е доста разтеглива и болният може изобщо да не се досети, че има цьолиакия. Може да се направи елементарна проверка, като се изключат от храната за няколко дни продуктите с глутен и после се върнат отново. Ако има разлика в храносмилателните процеси, трябва да се направи медицински тест за непоносимост.

Какво да ядем, ако лекарят ни препоръча да се откажем от глутен? На първо място – да четем внимателно състава на продуктите, които купуваме в магазина. Глутен са веществата, отбелязани на опаковката като текстуриран или хидролизиран растителен белтък. Пазарът на безглутеновите продукти силно нарасна  през последните години и затова не е трудно да се намерят макарони или други храни без глутен. Месото, яйцата, оризът, бобовите храни,  ядките, плодовете, зеленчуците и млечните продукти присъстват в менюто на хората с непоносимост към глутен и това прави храненето им абсолютно пълноценно. Безглутеновата диета не означава, че ще губим тегло. Без глутен не означава без калории. Даже напротив - голяма част от безглутеновите продукти съдържат повече калории от аналозите им с глутен, защото в тях се влагат повече захар, мазнини и натрий, които компенсират промените във вкуса и текстурата. Освен това, безглутеновата храна може да доведе до преяждане и качване на няколко излишни килограма.

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg