Необходими продукти
- 1/4 от обикновена голяма тиква
- 200 грама картофи
- зеленчуков бульон или вода
- 200 грама топено сирене (с вкус по ваше желание)
- 1/2 чаена лъжичка смлян червен пипер
- щипка сол
- черен пипер
- сладък чили сос (по желание)
- За сервиране: червен пипер крутони (сухар или пълнозърнест препечен хляб)
Начин на приготвяне
Почистете тиквата от семената и я изпечете до готовност в загрята до 180 градуса фурна. След като изстине, обелете я и нарежете на малки кубчета. Обелете картофите, нарежете ги на ситно и изсипете в тенджера. Добавете кубчетата тиква и залейте с горещ бульон или вода (течността не трябва да бъде много; количество, равно на половината от обема на зеленчуците, е достатъчно). Сложете тенджерата върху котлона и варете за около 10-20 минути или докато омекнат картофите. След това овкусете супата с червен и черен пипер. Добавете топеното сирене и сладкия чили сос (ако използвате) и пюрирайте супата с помощта на блендер. Поръсете с щипка червен пипер, гарнирайте с хрупкави крутони и сервирайте крем супата от тиква и картофи.
Източник: Фрамар