Необходими продукти
- 4 супени лъжици обезсолено краве масло
- 6 чаени чаши праз, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на едро
- 400 грама пюре от тиква
- 1 ябълка, нарязана на кубчета
- 6 чаени чаши пилешки бульон
- 5 супени лъжици кленов сироп
- 1 1/2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- 1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 1/2 чаени лъжички прясна мащерка
- 1 1/2 чаени лъжички пресен градински чай
- 1/4 чаена чаша пълномаслена сметана
- За гарниране: пълномаслена сметана листенца прясна мащерка
Начин на приготвяне
Разтопете кравето масло в голяма тенджера на средно силен огън. Задушете праза и чесъна за около 10 минути или докато омекнат. Разбърквайте периодично, за да не загорят. Добавете пюрето от тиква, нарязаната на кубчета ябълка, пилешкия бульон и кленовия сироп. Подправете със сол, кимион, лют червен пипер, мащерка и градински чай. Оставете сместа да заври, след което намалете температурата на котлона и оставете да къкри в продължение на 20-25 минути. Свалете тенджерата от котлона, налейте сметаната и пасирайте до получаване на гладка консистенция. Сервирайте крем супата от тиква с праз в купички, гарнирайте със сметана и листенца мащерка по желание.
Източник: Фрамар