Обработка на храни на пара: ползи и вреди

Коментари · 379 Прегледа

Кои са продуктите, които можем да готвим на пара? Как става готвенето на пара?

Обработката на пара е един от най-древните начини за приготвяне на храната. Този кулинарен метод е сред любимите на китайците, които се радват на дълъг живот и добро здраве. Най-често обработката на храната на пара се свързва с диетичен режим, препоръчван при лечение или профилактика срещу някакво заболяване. От всички конвенционални методи за готвене, обработката на пара е един от най-щадящите и здравословни, тъй като запазва естествените вкусове и аромати на храната, както и текстурата й.

Какво представлява готвенето на пара?

Обработката на храната на пара се смята за една от най-здравословните и естествени, тъй като по този начин в продуктите се запазва необходимата за организма влага. Освен това, така обработени кафявият ориз и някои други култури губят по-малко витамини от група В, в сравнение с количеството, което се унищожава при сваряване.

Как се готви на пара?

За щастие, готвенето на пара е лесен метод. Нуждаете се от тенджера с капак и кошница за готвене на пара. Налейте в тенджерата малко количество вода, след което поставете кошницата върху нея и сложете храната, която сте решили да готвите. Водата не трябва да достига кошницата. Уверете се, че капакът на тенджерата се затваря плътно и че има място между него и храната. След това включете котлона. Ако капакът на съда ви е стъклен, лесно ще можете да проверявате дали се образува пара, но ако не е прозрачен, ще се наложи да го повдигнете, за да проверите.

Варене и готвене на пара

Варенето е подходящ метод за готвене на по-твърди зеленчуци като царевица, картофи и цвекло. По време на този процес, някои хранителни вещества се извличат от зеленчуците и попадат във водата, в която се готвят. Когато правите супа или яхния, това не е проблем, тъй като течността е част от ястието. Когато варите зеленчуци, предназначени за гарнитура, закуска или основно хранене, варенето ще намали съдържанието на хранителни вещества в продуктите. Прекалено дългото варене на зеленчуците в кипяща вода също променя цвета и вкуса им.

Кои продукти са подходящи за готвене на пара?

Готвенето на пара е идеално за храни, които трябва да се консумират меки и нежни, а не хрупкави. Това са почти всички продукти, започвайки от плодовете и зеленчуците, минавайки през зърнено-житните култури и стигайки до месото и рибните ястия. Яйца, морски продукти, пелмени, пирожки, кюфтета, кексове, запеканки и дори торти също се подлагат на такава обработка.

  • Зеленчуци: Зеленчуците, включително картофите, ако се приготвят правилно на пара, ще запазят голяма част от полезните си хранителни вещества. Цвеклото, броколите и карфиолът, сготвени по този начин, се получават крехки и сочни.
  • Месо и птици: Въпреки че приготвянето на пара може да не е първото нещо, за което се сещате, когато решите да готвите месо, то все пак е подходящ здравословен начин, който не изисква добавянето на излишна мазнина.
  • Твърдо сварени яйца: Налични са уреди, като електрическа яйцеварка с таймер, за сваряване на яйцата до желаното ниво на готовност, но можете да използвате и тенджера или уред за готвене на пара.
  • Суфлета, кремове и сладкиши: Някои пандишпани, кремове и суфлета се приготвят задължително на пара, тъй като този метод придава на десерта мека, нежна и влажна текстура.
  • Риба и морски дарове: Морските дарове са много подходящи за приготвяне на пара. Течността за готвене (обикновено вода, бульон или вино за придаване на вкус), заедно с ароматните билки, леко се задушават, създавайки ароматна пара. Влажната среда в кошницата за готвене на пара помага тези продукти да се запазят нежни и сочни.
  • Ориз: Готвенето пара е лесен начин за термична обработка на ориза, като за целта са ви необходими тенджера с капак и гевгир (или кошница). Оризоварката също е добър вариант. Кои продукти не са подходящи за готвене на пара?

Разбира се, има и продукти, които не бива да се приготвят на пара и това са:

  • Юфка и подобни тестени изделия: Може да изгубят първоначалната си форма.
  • Гъби: В тях се съдържат вредни вещества, затова много видове изискват предварително накисване и/или сваряване.
  • Плодове и зеленчуци, които са увредени по някакъв начин: По време на обработката неприятният вкус може да се засили.

Начини за приготвяне на пара

Днес съществуват множество приспособления за приготвяне на продуктите на пара, които се различават по функционалност, обем и количество едновременно приготвяне на ястия. Всички те са обединени от общия си принцип на действие: водата в съда завира, а храната се слага в специална кошница или друг съд и се обработва до готовност под въздействието на отделяната пара. Времето за такава обработка е по-малко в сравнение с печенето и сваряването във вода/бульон на същите продукти, освен това, начинът е много елементарен. Не се изисква непрекъснато да наблюдавате процеса, което е още един голям плюс.

Начините за приготвяне на пара са много. Ние ще разгледаме три от най-разпространените.

  1. С обикновена тенджера: До средата на обикновена тенджера се налива вода, поставя се гевгир или подходяща решетка, върху които се слага капак. Така най-лесно ще получите пароварка. Разбира се, методът се използва, в случай че рядко обработвате храна по този начин.
  2. Пароварка: Пароварката е усъвършенстваният вариант на първия. Представлява тенджера със специална приставка под формата на решетка, предназначена за продуктите. Голямо предимство е, че капакът приляга плътно към съда, което запазва температурата, необходима за бързото приготвяне на всякакви продукти, дори такива, които по принцип изискват повече време за термична обработка.
  3.  Електрическа пароварка Електрическата пароварка е уред, който дава възможност да се приготвят едновременно 3 ястия за кратко време, за около 30 минути (например: риба, гарнитура и кекс). Има различни функции, режими на загряване, стерилизация и други опции. Това е най-удобният и практичен вариант. Разбира се, различните марки и видове предлагат и различни функционалности на уреда и не бихме могли да поставим всички под един знаменател.

Както при всички техники за готвене, и тук трябва да се внимава. Парата е много гореща и може да причини значителни изгаряния при неправилно боравене. Винаги отваряйте капака на тенджерата на разстояние от себе си. Използвайте кухненски ръкавици и изключете котлона, преди да хванете горещата тенджера. Предимства на готвенето на пара Приготвянето на пара спестява време и усилия. Този метод позволява да запазите вкуса и аромата на храната. Храната остава влажна и крехка, тъй като течността за готвене не я докосва. Освен това продуктът/ястието запазва своите форма, цвят и текстура. Не е необходимо да добавяте масло или друга мазнина. Хранителните вещества, като витамини и минерали, които се съдържат в продуктите, остават в тях.

Уреди за готвене на пара: тенджера с прозрачен капак; кошница за готвене на пара от неръждаема стомана; гевгир; тенджера за готвене на пара с капак; микровълнова печка; бамбуков съд за готвене на пара; мултикукър.

Полезни свойства на храната, приготвена на пара

Продуктите, които са обработени на пара, дават възможност за преминаване към рационално и здравословно хранене на цялото семейство за кратко време. Ястията се получават ярки и привлекателни. Освен това запазват по-голямо количество витамини и минерали в състава си, отколкото при друга термична обработка. Съхраняват естествената си влага, което дава възможност за по-лесно усвояване на храната от организма без раздразнение на стомашно-чревния тракт. Ястията, обработени на пара, се препоръчват силно на хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, нервно изтощение и за всички, които са подложени на голямо психическо напрежение. Парата не съдържа примеси на тежки метали, които често са част от твърдата хлорирана вода. Това означава, че продуктите на пара са по-полезни от сварените. Диетолози твърдят, че всичко, приготвено на пара, действа благоприятно върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Такива продукти са изключително подходящи при заболявания на сърдечносъдовата система, както и за профилактика срещу такива, тъй като не съдържат големи количества шлаки и холестерол. Вредни свойства на храната, приготвена на пара На практика, ястията, приготвени на пара, не вредят на организма. Единственото, което първоначално може да не допадне на всеки, е изчистеният им вкус, но това е поправимо. За целта в края на обработката може да се добавят различни подправки и сосове.

Източник: Фрамар

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg