Необходими продукти:
За шоколадовия крем:
- 250 мл течна сметана
- 100 г тъмен шоколад
- 1 и 1/2 с. л. мед
- 3 с. л. какао на прах
- 2 ч. л. кафе ликьор
За еспресо Панакота:
- 110 мл прясно мляко, разделено на две части
- 2 ч. л. желатин на прах
- 250 мл течна сметана
- 1 1/2 с. л. разтворимо кафе
- 1/2 ч. ч. кафява захар
- 1 ч. л. ванилов екстракт
За шоколадовия ганаш:
- 110 мл течна сметана
- 100 г тъмен шоколад
За Маскарпоне крема:
- 100 г сирене Маскарпоне
- 2 с. л. пудра захар
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Шоколадов крем: Смесваме сметаната, шоколада и меда в тенджерка, и загряваме. Когато шоколада се разтопи и съставките се смесят добре прибавяме какаото и ликьора, и разбъркваме.
- Сипваме крема в 3-4 чаши и охлаждаме за 2-3 часа, докато стегне.
- Еспресо Пана Кота сипваме половината от млякото в чашка, леко го загряваме, прибавяме желатина и разбъркваме, докато се разтвори.
- Отделно смесваме останалото мляко, сметаната, кафето и захар, и загряваме на средна температура. След като заври, оставяме да къкри около 5 минути.
- Махаме от котлона и прибавяме ванилията и сместа с желатин.
- Разбъркваме добре, докато всичко си смеси добре. Оставяме сместа да достигне стайна температура, и изсипваме върху шоколадовия крем.
- Охлаждаме за поне 4 часа.
- Шоколадов ганаш: Загряваме сметаната и прибавяме натрошения шоколад. Оставяме за 5 минути и разбъркваме до пълно смесване на продуктите.
- Разпределяме ганаша върху крема.
- Маскарпоне крем: Смесваме всички съставки, разбъркваме и шприцоваме върху ганаша.
Рецепта предоставена от Искра Николова.