Необходими продукти
- 3 патладжана
- 1 лимон
- 3 с.л. тахан
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 5 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 3 с.л. сусамово олио
- 2 с.л. пресен кориандър
- 3 с.л. магданоз
Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и с вилица продупчете кората. Увийте всеки от тях в алуминиево фолио и ги сложете в тава в предваритено загрята до 190 °С фурна за 1 час. Извадете, оставете на страна да се охладят. Обелете ги. Разрежете напречно по дължина и отстранете едрите семки, ако има такива. Сложете в кухненския робот с монтиран нож за рязане. Добавете в робота сока на лимона, тахана, чесъна, кимиона, солта, черния пипер, киселото мляко и зехтина. Включете робота докато получите хомогенна смес. Изсипете в купи за сервиране, поръсете със зехтин и червен пипер.
Източник: Lunchbox