Продукти: брашно 1 кг (5 чаени чаши), вода 100 мл (1/2 чаена чаша), оцет 10 мл (1 супена лъжица), краве масло 125 г (1 пакетче), захар 150 г (3/4 чаена чаша), счукани орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), растително масло 10 мл (1 супена лъжица), яйца 2 бр., канела 3 г (1/2 чаена лъжичка); за сиропа: 1 кг захар и 1 л вода.
Приготвяне:
1. От брашното, яйцата, растителното масло, оцета, водата и солта се замесва тесто за баница, което се разточва на тънки листове. Всеки лист се поръсва с разтопено масло и смес от счуканите орехови ядки, захарта и канелата и се свива от двата края към средата. Образуваната лента се разрязва на две части, всяка от които се навива като охлюв. Пекат се до порозовяване.
2. От захарта и водата се приготвя сироп, в който се пускат да врят няколко минути опечените „охлюви“, като се обръщат от време на време („къпят се“), докато омекнат. Изваждат се в съда за поднасяне и се заливат със сиропа.
3. При по-дълго съхраняване в сиропа се прибавя малко винена (лимонена) киселина, за да не се захароса.
Източник: "Готварска книга (или наставления за всякакви гозби)"