Необходими продукти
120 г брашно
3 яйца
100 г кристална захар
10 г (1 с. л.) какао
0,04 л (4 с. л.) олио
кора от 1/2 лимон
30 г сусам (счукани ядки от орехи, бадеми, лешници)
0,02 л (2 с. л.) ром (коняк)
Начин на приготвяне
- Жълтъците се разбиват със 75 г захар до побеляване. Към тях се прибавят олиото, ромът и настърганата лимонова кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Тези две смеси се събират и се разбъркват леко, след което се разделят на две части — в едната се поставя половината от брашното, а в другата — останалото брашно и какаото.
- Двата цвята тесто се изсипват в тавичка, намаслена и поръсена с брашно или с предварително поставена в нея хартия, като се оформят редуващи се светли и тъмни ивици (прави или кръгли). Отгоре се поръсва сусамът и се пече на фурна при умерена температура (180°С) около 15 минути.
- След като изстине, сладкишът се нарязва на продълговати парчета, така че във всяко да има от двата цвята тесто. По желание се наръсва с пудра захар.
Време за приготвяне - 26 минути
1 брой - 60 калории
Рецептата е за 26 броя сладки по 14 г
Източник: Личен архив