Взима се едно кубче мая или суха мая за 1 кг. брашно. Живата мая се разтваря в около 500 мл прясно мляко, вода или смесено – топличко, но не горещо. Добавя се чаена лъжица захар и около половин чаена лъжица сол. Разбърква се, ако е с мая на кубче, се размива с ръка. Оставя се в топло помещение маята да бухне. В голяма тава се прави "кладенче" от брашно. Слагат се 2-4 яйца, като на едното се отделя жълтъка за намазване отгоре. Приготвя се чаена чаша олио или смес разтопено масло и олио. Сместа с маята се сипва постепенно в "кладенчето" на брашното и с яйцата се започва замесване на тесто. Като се позамеси, сипва се постепенно от мазнината и се продължава месенето. Ако е много рядко се добавя и брашно. Общо поема повече от 1 кг брашно, поне 1,5 кг. Месенето продължава, докато се поеме всичката мазнина и стане средно-твърдо тесто. Тестото се събира на топка и се удря 100 пъти в масата, така по-бързо втасва. Ако тази процедура е невъзможна, трябва повече време за втасване. Добре е тестото да втасва в топло помещение. След като удвои обема си, се премесва още веднъж, оформя се по желание и се слага в намазана с масло тава да втаса отново. Намазва се с жълтъка и се пече до златиста коричка. Може да се намаже с жълтъка отгоре точно преди готовност. Ако питата стане много висока и имате съмнение, че не се е опекла отвътре, може да се обърне с долната част нагоре, за да изпече по-добре.
Автор: Климентина Койчева