Необходими продукти:
За блата:
- 250 гр Брашно
- 350 гр Захар
- 90 гр Какао
- 1 Бакпулвер
- 1 ч.л. Сода
- 2 щипки Сол
- 240 мл Прясно мляко
- 120 мл Олио
- 1 с.л Лимонов сок
- 1 Ванилия
- 3 Яйца
- 240 Топла вода
За шоколадовия ганаж:
- 250 гр Масло
- 5 с.л Пудра захар
- 200 мл Сладка сметана
- 300 гр Млечен
- 100 гр Черен шоколад
- 250 гр Ягоди
Приготвяне или как се готви десертът:
- Започваме с блата като разделяме мокрите и сухите съставки. Като смесваме брашното,захарта,какаото, бакпулвера, содата и солта. Отделно при мокрите съставки смесваме млякото, олиото, лимоновият сок, ванилията и яйцата. След като всичко е разбъркано прибавяме и топлата вода. Сместта за блатовете ще се получи по течна от обикновенното, но за сметка на това благовете ще бъдат по - сочни!
- Разделяме сместта за блатовете на 3 равни части и печем отделно на 180 градуса.
- За ганажа- разбираме първо маслото на стайна температура, прибавяме 5 с.л пудра захар и 30 мл сметана.
- На водна баня разтапяне двата вида шоколад като към тях прибавим 170 мл сметана. След като сместа е готова я оставяме да изтине добре, за да не се разтопи маслото и шоколадовата смес да стане прекалено течна.
- Готовият ганаж отива в хладилника, за да стегне- около 30 Мин. ю
- Преди да започнем да сглобяваме тортата, блатовете ще полеем с малко топло мляко.
- След като сме готови прибавяме и ягодите за съвършенната украса!
Рецепта предоставена от Моника Йорданова.