ПРОДУКТИ: за 4 порции
1/2 кг картофи
150 г брашно
1 яйце
125 г моцарела
сол
черен пипер
индийско орехче
2 с.л. зехтин
40 г пармезан
За доматения сос: 400 г домати от консерва 1 глава лук 3 скилидки чесън 2 стръка целина захар сол лют червен пипер сух риган пресен босилек
РЕЦЕПТА: Картофите се сваряват в подсолена вода. След това се обелват и се намачкват в преса. Овкусяват се със сол и индийско орехче. Добавят се брашното, яйцето и настърган пармезан и се омесва нелепнещо тесто. Поръсва се с брашно и се нарязва на еднакви парчета, които се оформят фитилчета, които също се нарязват на парченца. С помощта на вилица се оформят ньоките, като се набрашняват леко, за да не лепнат. Оформените ньоки се пускат във вряща подсолена вода и щом изплуват на повърхността, се изваждат с решетъчна лъжица. Слагат се в тава и се заливат със зехтин. Нарязаният лук и накълцаната целина се задушават в загрята мазнина. Добавят се накълцан чесън и лют червен пипер. Когато зеленчуците омекнат, се подправят с риган и босилек. Налива се малко вода и се слагат пасираните домати и захарта. Сместа се готви на умерена температура около 20 минути, след което внимателно се пасира. Приготвя се магданозено песто, като магданозът, ореховите ядки, зехтин, чесън и пармезан се пасират в блендер или с помощта на пасатор. Ньоките се заливат с приготвения доматен сос. След това се разпределят на порции и отгоре се слага от магданозено песто.