Необходими продукти за тестото:
1/2 кг. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. канела
3 с.л. мед
100 мл. вода
75 гр. захар
60 мл. олио
За глазурата:
2 белтъка
215 гр. пудра захар
Боя за сладки
Начин на приготвяне:
Пресяват се брашното, бакпулверът, джинджифилът и канелата. Медът се разтваря в хладката вода и към тях се прибавят захарта, олиото и предварително пресятите сухи съставки. Замесва се тесто. Разточва се с дебелина около 5 мм. Изрязват се различни формички от тестото. Сладките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се на 250 градуса докато станат леко златисти. След като се охладят коледните сладки, се приготвя глазурата от двете яйца и пудрата захар. Глазурата се разделя в купички и се оцветява с цветни боички за сладки. Слагат се в шприцове и се украсяват меденките. Отгоре може да се поръсят цветни пръчици.