Продукти : зелеви листа 10 бр,кайма 300 г,1 глава лук,праз бяла част 1 бр,ориз 200 г,сол ,черен пипер ,риган,олио 5 с л За соса: масло 50 г,сос от варените сарми 1 ч ч ,кисело мляко 200 г,брашно 2 с л ,сол на вкус ,лимонов сок 1 с л
Приготвяне :Зелевите листа се почистват от дебелите жили.В загрято олио се запържва ситно нарязан лук и бялата част от празът .Добавя се каймата ,разбърква се да стане на трохи ,прибавя се измит ориз ,разбърква се за 2 минути да смени цвета си.Сипва се червен пипер,наливаме гореща вода и оставяме да се готви на тих огън докато поеме течността.Овкусяваме с подправки по избор.Във всеки зелев лист се сипва 2-3 с л плънка и навиваме на голяма сарма.Нареждат се в малка тавичка ,заливат се с малко олио и чаша вода ,покриваме с алуминиево фолио и печем в загрята фурна 180 С за 35-40 минути.Приготвя се сос ,от загрято масло ,добавя се брашно ,след минута наливаме сос от печените сарми ,ако няма ползваме вода и киселото мляко .Разбърква се докато сгъсти и овкусяваме със сол ,лимонов сок ,черен пипер .Сервираме сармите ,поляти със сос и поръсени с магданоз.Добър апетит!