НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 150 г гъби
• 1 л бульон (пилешки, телешки, зеленчуков)
• 1 голяма глава лук
• 2-3 с.л. масло
• 3-4 с.л. брашно
• мащерка
• сол, бял пипер
• 1 бр. жълтък
• 1/3 ч.ч. течна готварска сметана или кондензирано мляко (неподсладено)
• лимонов сок (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Гъбите се почистват и нарязват на филийки, изпържват се до златисто в половината количество масло, изваждат се в чиния. В тенджера, нарязаният на полумесеци лук се запържва в останалото масло (може да се добави малко зехтин, ако лукът е повечко) докато леко се карамелизира от естествените захари в него, слага се брашното и се бърка енергично, за да се разнесе навсякъде. Добавя се бульонът и след като заври се слагат подправки (сол, мащерка, бял пипер) и вода колкото е необходимо. След като лукът омекне и е готов, се разбиват отделно жълтъкът и сметаната и се добавят към супата. Накрая се слагат и гъбите, супата ври още няколко минути, за да се смесят ароматите. Подправя се с лимонов сок по желание.
ОТ:RECEPTITE.COM