Необходими продукти
- 400 г цедено мляко (или кисело мляко с 4.5% масленост)
- ½ бр. краставици
- 3 с.л. мента (прясна или 1 с.л. сушена)
- 2 с.л. копър
- 1 ч.ч. орехови ядки (леко запечени)
- 5 скилидки чесън
- сол (на вкус)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. листа от роза (сушени или зърна от нар)
Начин на приготвяне
Краставицата се нарязва на кубчета. Леко запечените орехи се скълцват с ножа на едро. Чесънът, ментата и копърът се нарязват на ситно. В купа се смесват всички продукти, като част от орехите се оставят за украса. Сместа се разбърква, изсипва се в сервизна чиния, украсява се с листенца от рози, орехови ядки, копър, поръсва се със сумак и по желание може да се добавят зрънца нар. Охлажда се 1 час преди сервиране.
Източник: vkusi.me