Продукти :
• пиле ( 800-1000гр.) – 1 бр.
• олио – 5 -6 с.л.
• кисело зеле (една голяма зелка) – 1200-1500 гр.
• червен пипер – 1 ч.л.
• черен пипер – 1 щипка
• пилешки бульон – 1 куб.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме пилето на порции, заливаме с 1 л. гореща вода прибавяме кубчето бульон, сол на вкус и го оставяме да се свари. Нарязваме киселото зеле и го задушаваме с олиото. Поръсваме с подправките, разбъркваме и изсипваме в тава. Нареждаме порциите пиле (така, че да се показват малко над зелето ), заливаме с 1 до 2 ч.ч. от бульона в който е вряло пилето. Печем в силна фурна, докато пилето получи специфичната златисто кафява коричка. Сервира се винаги топло.
Малка тайна : Ако зелето е много кисело, за да стане ястието по-вкусно, изсипваме 1 /2 от зелето в тавата, върху него разпределяме 1 ч.ч. ориз , а върху него разпределяме останалото зеле. Заливаме с 3 ч.ч. от бульона в който е вряло пилето .