Продукти за 5 – 6 порции:
• телешка кайма – 500 гр.
• червен пипер – 2 = ч.л.
• олио – 5 – 6 с.л.
• домати – 2 бр.(или 2 с.л. дом. пюре)
• чубрица – 1 ч.л.
• захар – 1/ 2 = ч.л.
• сол на вкус
• магдамоз за поръсване – 4 – 5 стръка
Начин на приготвяне:
Поръсваме каймата със сол, 1 = ч.л. червен пипер, размесваме добре каймата, оформяме кюфтенца с големина на орех, които овалваме в брашно. Приготвяме соса по следния начин: Сгорещяваме олиото в малка тенджерка, прибавяме 2 с.л. брашно, запържваме до златисто, като внимаваме да не прегори! Прибавяме ситно нарязаните домати или доматеното пюре, 1= ч.л. червен пипер, чубрицата, сол на вкус. След 2 – 3 минути слагаме захарта, 2 ч.ч. гореща вода. Варим на тих огън не-повече от 15- 20 минути, докато получим по- гъст сос. В силно гореща мазнина изпържваме кюфтенцата. Разпределяме кюфтенцата на порции поляти със сос и сервираме поръсени със ситно нарязан магданоз.