Необходими продукти:
- 1 зелка;
- 2 глави лук;
- 1 морков;
- 2 домата /може и от консерва/;
- 2 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 дафинов лист;
- 1 кафена чашка олио;
- 1 ч.ч. вода;
- 1 равна ч.ч. захар;
- сол на вкус;
Начин на приготовление:
- Зелето се нарязва на ивици и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли;
- Лукът се нарязва на ситни кубчета, а морковът се настъргва на едрото ренде;
- Задушават се под капак до омекване;
- Добавя се червеният пипер, захарта и се разбърква;
- Прибавя се нарязаното и претрито със сол зеле;
- Добавя се гореща вода и ястието се оставя да къкри на тих огън до пълното омекване на зелето;
- Накрая, когато зелето е омекнало, се добавят останалите подправки и настърганите домати или тези от консерва;
- Ястието се оставя да покъкри се още 10-15 минути, след което се отстранява от котлона.