Необходими продукти:
8-10бр палачинки
100гр краве/козе,овче/сирене
200гр спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
400мл прясно мляко
2сл брашно с връх,препълнени
1 яйце
олио
индийско орехче
100гр кашкавал
краве масло
За палачинките:
1чч брашно
2чч вода или 1:1 вода и прясно мляко
3 яйца
щипка сол
2-3 сл олио
Първо се приготвят палачинките.Всички продукти слагам в купа и пасирам до еднородна смес.Пека в предварително добре загрят незалепващ тиган без да намазвам предварително тигана.В сместа има достатъчно мазнина,а и тигана е незалепващ.Но вие може да ги приготвите и по ваша рецепта.Бройката е около 8-10,но това зависи от големината на тигана,защото моя малък-20 см в диаметър.А може да я приготвите с останали от закуската :) палачинки.
Плънката приготвям като първо измивам и нарязвам на ситно всички зеленчуци.Задушавам ги в няколко сл олио до омекване без сол,след това добавям сиренето- натрошавам и разбърквам докато почти се стопи.Оставям на страна да се охлади,докато приготвям сос бешамел.Щом се поохлади,добавям яйцето и разбърквам добре.
От млякото,брашното и маслото приготвям сос бешамел.В разтопеното масло сипвам брашното на веднъж и бъркам енергично да не става на бучки и за се запържи добре,но без да потъмнява.На части добавям млякото и продължавам с енергичното бъркане като отново внимавам да не се получават бучици,сол на вкус ,малко индийско орехче /само за вкус/.
В подходящ съд подреждам палачинка,бешамел,палачинка,спанак и сирене,пак палачинка,бешамел,палачинка,спанак и сирене и още веднъж в същия ред.Върху последната посипвам с настъргания кашкавал.
Запичам в предварително загрята на максимална мощност фурна,докато се запече и зачерви кашкавала.Сервирайте веднага топла-топла със зелена салата