Продукти:
• Червена леща – 250 гр.
• Зелена чушка – 1 бр.
• Лук – 1 глава /средна/
• Морков – 1 /голям/
• Домати – 2 малки или 1 голям
• Вода – 1 литър
• Зехтин или олио – 2 с. л.
• Пилешки бульон – 1 бр.
• Целина – 2 стръка или 1 супена лъжица суха
• Сух джоджен – 1 с.л.
• Червен пипер – 1 ч. л.
• Лют червен пипер – на вкус
• Черен пипер – на вкус
• Сол – на вкус
• Магданоз – за гарниране
• Лимон – за гарниране
Начин на приготвяне:
Първо нарязваме лука, пипера и моркова на малки кубчета. Измиваме лещата със вода. В дълбока тенджера запържваме в зехтин или олио – лука, пипера и моркова. Добавяме лещата и запържваме за още около минута при непрекъснато бъркане. Наливаме 750 мл. вода, слагат се всички подправки и оставяме да заври за 15 минути. през това време обелваме и настъргваме доматите. Сваляме от огъня супата, добавяме доматите и пасираме, докато получим хомогенна смес. Доливаме останалата вода (250 мл.) и връщаме на огъня да заври за още 10 минути. сервираме и гарнираме по – желание с лимон и магданоз.