Продукти за 4 – 6 порции :
• тиквички – 1 – 1,200 кг .
• кашкавал – 150 – 200 гр.
• червени домати – 7 – 8 бр . ср. гол.
• яйца – 2 бр
• олио – 1/ 2 ч.ч.
• брашно – 2 с.л.
• прясно мляко – 1 ч.ч.
• магданоз – 1/ 2 вр.
• копър – 1/ 2 вр.
• сол на вкус
Начин на приготвяне :
Тиквичките – измиваме, обелваме ( по – желание ) и настъргваме на едро ренде. Измитите домати срязваме през средата, махаме семенната част и нарязваме на малки кубчета. В дълбок тиган с половината нагорещено олио садушаваме тиквичките за 3 – 4 минути, прибавяме към тях доматите и задушаваме докато омекнат зеленчуците. Снемаме от огъня, добявяме кашкавала настърган на едро ренде, ситно нарязаните магданоз и копър, посоляваме и леко разбъркваме. Загряваме останалото олио, слагаме брашното, правим светла запръжка, снемаме от огъня и разреждаме със студено прясно мляко, бъркаме енергично докато получим гладка хомогенна смес, към която прибавяме разбитите яйца. Изсипваме запръжката към зеленчуците, разбъркваме и в намазана тавичка разсиламе сместа на равномерен пласт. В умерено загрята фурна запичаме до светло златист цвят. Нарязваме на квадрати, поднасяме ястието винаги топло, с кисело мляко и салата по желание.