Необходими продукти:
- Брашно "типово" - 1чч
- Брашно "грахам" - 3/4 чч
- Вода - 200 мл
- Бакпулвер - 1 пакетче
- Зехтин - 2 сл
- Сол - 1 кл
- Маково семе за поръсване
- Ръжено брашно - 1 пълна сл
- Вода - около 1чл
Приготвяне или как се готви ястието:
- От изброените продукти се замесва меко тесто и се разделя на 6 равни части. Всяка една част от тестото се оформя на продълговато топче. От ръженото брашно и водата се замесва твърдо тесто (аз го замесих в порцеланова чашка) и се оформят S- образни форми за шийките на лебедите. Поставят се върху хартия за печене, намазват се с вода и се поръсват обилно с маковото семе. Пекат се на 180ºС 25-30 мин.
- Готовите питки се оставят да изстинат, след което с помощта на остър нож се разрязват хоризонтално на две половинки и се издълбават.
- Горните половинки (с мак) също се срязват по дължина на две (за крилете на лебедите).
- Долните половинки се напълват с плънка по желание, аз използвах пастет с нахут.
- Върху пастета се забождат "крилете" и шийките.
- Може да се поднесе със сезонна салата или самостоятелно.