Продукти : за 24 броя
Яйца – 4 бр.
Брашно – 1 ч.ч.
Масло – 125 гр. (1 бр. малко пакетче)
Кафява захар – 1 ч.ч.
Амарето – 3 с.л.
Лимон -1 бр.
Бакпулвер – 1 бр.
Прясно мляко – 1 ч.ч.
Микс от сушени плодове (по ваш вкус) – 200 гр.
За заливката: Тъмен кулинарен шоколад – 150 гр. Олио – 2 с.л. Натрошени бадемови ядки – 100 гр.
Начин на приготвяне:
Сушените плодове се режат на ситно след което се заливат с 3 супени лъжици амарето или ром и се рабъркват добре. Оставят се за 30 минути да поемат аромата. Белтъците и жълтъците се разделят. В купа се разбиват белтъците с половината кафява захар за няколко минути докато станат на твърд сняг. Оставят се настрани.Брашното се пресява с бакпулвера. В отделен съд се разбиват жълтъците с останалата захар, лимоновият сок от 1/2 лимон и настърганите лимонови колрички. Маслото се разтапя и се прибавя постепенно, заедно с брашното и прясното мляко. Сместа трябва да беде с гъстотата на тази за кекс. С дървена лъжица бъркайки внимателно се добавят белтъците. Сушените плодове се отцеждат от амаретото и се поръсват с нишесте или брашно за да не потъват в кексчетата. Изсипват се в готовата смес и отново се разбъркват вниматено. Приготвят се тава за печене на мъфини с хартиени формички и се пълнят до 2/3 от тях, тъй като при печенето кексчетата набухват. Пекът се в загрята фурна на 170 градуса до готовност. Може да се проверява с дървена клечка (клечка за зъби). След като извадим кексчетата от фурната приготвяме на водна баня шоколадовата заливка. Благодарение на олиото можем да контролираме гъстотата и ликвидноста. Заливаме ги обилно със шоколад и поръсваме с бадемови натрошени ядки. Оставяме да изстинат и са готови за консумация.