Продукти:
• Брашно – 500 гр.
• Свинска мас – 125 гр.
• Краве масло – 60 гр.
• Пудра захар – 150 гр.
• Яйца – 2 бр.
• Бакпулвер – 1 пакетче
• Мляно кафе – 1 супена лъжица или 8 грама
• Ванилия – на прах – 2 броя
• Сусам 120 грама
Начин на приготвяне:
Маста се разбива със 100 грама пудра захар на пухкав крем. Прибавят се 400 грама брашно, пресято с бакпулвера, жълтъците и ванилията. Сместа се измесва и се разделя на 3 топки. Останалото брашно се използува за поръсване при точенето. Първата топка се разточвана кора с дебелина около 1 см. От нея се изрязват гевречета с две кръгли формички или със стъклени чаши с различен диаметър. Потапят се от лицевата страна в леко разбитите с останалата захар белтъци и се овалват в 40 грама сусам. Подреждат се в тавичка, обилно намазана с масло. Втората топка масло се размесва с 40 грама сусам, разточва се на кора и по същия начин от нея се изрязват гевречета, които се подреждат в друга намаслена тавичка. Третата топка тесто също се размесва с останалите 40 грама сусам, но от нея се оформят топчета с големина на орех. След като се подредят в трета намаслена тавичка, топчетата се притискат отгоре със стъклена тръбичка, предварително потопена в мляното кафе. Пекът се при умерена температура около 15 минути.