Прекрасен авторски десерт съчетаващ сладостта на баклавата и сочността и аромата на тиквеника

  • точени кори половин пакет ( за тава правоъгълна 24 см )
  • Тиква - 400 - 500 гр настъргана
  • Орехи - 150 гр ( или на вкус )
  • Захар - 150 гр ( или на вкус )
  • Канела - 1ч.л. ( или на вкус )
  • Стафиди - по желание
  • Захарен сироп за заливка с пакетче ванилия за аромат или ром
  • Масло - 200 гр - не го пестим ;)

В загрят тиган слагаме тиквата и захарта и оставяме до карамелизиране. Добавя се канелата и орехите и се обърква добре.

Подмазваме добре корите с масло и слагаме плънката с дебелина около 1 см и завиваме много плътно. Режем с много остър нож или кухненска ножица на хапки с размер около 5-6 см и редим плътно в намаслената тавичка. Заливаме обилно с масло и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване.

Добре охладена, заливаме на дма етапа с топлия сироп.

Воала...тиквала... :)

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg