Какво трябва да знаем за коняка

Коментари · 499 Прегледа

Конякът е наречен така по името на град Коняк, департамент Шарант във Франция. Конякът е силно алкохолно питие, вид бренди.

За да носи названието "Cognac" една напитка трябва да отговаря на няколко условия. Първото от тях е гроздето от което е произведена напитката да е от един от шестте района около град Kоняк. Тези райони са определени с закон още през 1938 г. Второто условие касае самия сорт грозде. Той трябва да бъде в 90 % Фол Блан или Уни Блан.

Всеки коняк се разпознава по информацията, изписана върху етикетите. Тя се отнася до лозарските райони, продължителността на отлежаването на най-младата алкохолна течност в състава на коняка. Един коняк може да бъде пуснат на пазара след като най-младата алкохолна течност навърши възраст от най-малко две години и половина. За да се установи точната възраст на един коняк, под внимание се взима само времето прекарано в бъчви, тъй като след прехвърлянето и в стъклен съд алкохолната течност престава да старее.

· V.S. (Very Special) или *** (Trois Etoiles) - коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 г.

· V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 г.

· X.O. (Extra Old), - коняци чиито дестилати са отлежали в бъчви не по малко от 6 години.

Какво е Арманяк

"Коняк ние подарихме на целия свят, а Арманяк оставихме за себе си !"

И действително, коняк се произвежда основно за износ, а самите французи пият арманяк. Многовековен спор за сравнителни достоинства на коняка и арманяк се води до сега.Арманяк правят в Гаскон - историческа област в юго-западна Франция, родината на славния д`Артанян. Както и в коняка, в арманяка преобладава гроздe "Ugni Blanc".

Има много производители по света, които правят напитки наподобяващи или дори имитиращи френските оригинали. Разбира се има и такива, които са утвърдени брандове, като например гръцкото бренди METAXA. Българските варианти са Плиска и Черноморско злато, 33 годишен дистилат с доказан авторитет. Арменците имат много добри образци и дори претендират, че именно те са измислили коняка и наивно са позволили на французите да им откраднат технологията. Няма съмнение, че арменците правят наистина много добро бренди, но то не може и няма право да се нарича коняк.

Как да изберем коняк

Асортиментът от коняци може да постави неподготвен купувач в сериозни затруднения, още повече, че има много фалшиви продукти в продажба. Разбира се, никой няма да ви позволи да опитате напитка, когато купувате, затова се опитахме да съберем в нашата статия най-тестваните препоръки, свързани с закупуването на коняк, така че да е приятно да се пие и да не се срамува да се представи.

Първо, имайте предвид, че производството на 1 литър коняк изисква около 10 литра младо вино и няколко години, така че априори цената на висококачествения коняк не може да бъде твърде ниска. Ако видите напитка в продажба, чиято цена е с около 40% по-ниска от средната, веднага трябва да откажете да купувате такава ракия.

Друг важен фактор е стареенето на коняк. Възрастта му се взема предвид в резултат на отлежаването на напитката в дъбови бъчви. Ако конякът се получава чрез смесване (т.е. смесване) на няколко вида алкохоли, които са отлежали за различно време, този фактор не се посочва върху бутилката. Съответно конякът, приготвен на базата на смес, се счита за не твърде високо качество сред ценителите на такъв алкохол. В обикновените магазини можете да намерите коняк, чийто период на стареене е в диапазона от 3 до 7 години. В специализирани институции можете да намерите повече подправени продукти - до 10 години и дори повече. Въпреки това, такива напитки са по-подходящи за ценители и колекционери. Обикновените потребители много ще харесат коняк със стареене около 5 години.

Когато избирате, трябва внимателно да инспектирате бутилката, да оцените качеството на запушването. Коркът трябва да бъде направен от дърво или пресовани дървени стърготини. Съдът е непременно прозрачен, стикерът е залепен равномерно, без следи от лепило. Той трябва да просветли коняка към светлината - той трябва да бъде равномерно прозрачен, без мътност, различни външни включвания, утайка. Можете да опитате да обърнете бутилката с главата надолу, за да прецените консистенцията на напитката: ако по стените се появят характерни мазни ивици, това показва приемливо качество на напитката.

След като отворите бутилката, можете да помиришете коняка, изсипете малко в чашата и леко загрейте: оригиналната напитка ще промени малко миризмата си, алкохол, ацетон или керосин няма да се появят.

Източници: https://fandb.alle.bg/ и https://bg.expertevolux.com/, съставил: Климентина Койчева

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg